keskiviikko 20. tammikuuta 2021

parisuhde eli mistä erottaa hyvän ja huono

Mulla on omassa suhteessa paljon ollut riitoja ja väkivaltaa mutta ei oo enää väkivaltaa, eikä ole pahemmin enää riitoja. Meillä molemmilla on omat työt mistä tykkää ja molemmat saa tehdä mitä haluaa. Mulla on tärkeää oma aika ja treenaminen sillon ku haluaa. Mies käy puntilla neljä päivää viikossa ja mä käyn kävelemässä tai teen kotitreeniä. Me ollaan samassa työpaikassa mut ei nähdä toisiamme paljoo töissä ku mulla on oma homma töissä ja mies tekee mitä tekee. Tällä hetkellä mulla on töissä pussitaminen ja se on kivaa. Mä tykkään ku saa tehdä töitä yksin. Kotona tykkään tehdä kotihommia ja konehommia.

 Suhteessa on hyvä puoli

Ei  tarvitse olla yksin . Mun mielestä suhteessa on hyvä olla vähän omaa aikaa ja yhdessä olo.  

Suhteen huono puoli 

Liian paljon riitaa ja mustasukkaisuus

Laitan tähän muutamman vinkin 

9 asiaa, jotka erottavat hyvät parisuhteet huonoista

Miksi jotkin parisuhteet romahtavat kuin korttitalo ja toiset taas ovat vahvoja kuin kivi? Tässä yhdeksän asiaa, jotka vahvasta suhteesta todennäköisesti löytyvät.

1. Itsenäisyys

Parisuhteessa on vaikeampi onnistua, jos käsitys itsestä ei ole vahva. Kuka minä olen? millainen minä olen? Olenko arvokas? Miten minua saa kohdella? Jos oma persoona ei ole vahva, itsetuntoa pönkitetään usein kumppanin persoonallisuuden piirteillä ja saavutuksilla: "Minun täytyy olla ihan hyvä tyyppi, koska olen saanut näim hauskan, hyvännäköisen ja menestyvän kumppanin". Tälläinen suhde on usein kuin korttitalo, huterasti ja heikoille perustalle rakennettu.

Kokeile: Suhteessa on helpompi olla avoin, luottavainen ja vahva, kun hyväksyy itsensä ja tuntee omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Tärkeää on myös se, että on itsenäistynyt omista vanhemmistaan ja sisaruksistaan. He ovat sinulle tärkeitä, mutta itsetuntosi ja elämän valintasi eivät ole riippuvaisia siitä, mitä he sinulle sanovat.¨

2. Yhteenkuuluvuus

Parisuhde tuskin voi hyvin, ellei molemmilla ole tunnetta yhteenkuuluvuudesta. Vahvassa parisuhteessa molemmillaon omat tunteet, eikä pari tempaudu toistensa huonojen fiilisten vietäväksi. Vaikka tunteet tarttuvat aina jonkin verran, vahva aikuinen osaa vetää rajan omien ja toisen ihmisen tunteiden välille.

Kokeile: Olemme itsenäisiä, mutta kuulumme yhteen ja pidämme toistemme puolia. Kumpikaan ei kuvittele omistavansa toista tai voivansa määrätä, miten toisen pitää elämänsä elää.

3. Avoimuus ja arvostavat sanat

Kaikissa ihmissuhteissa valtaosan kommunikoinnista pitäisi olla myönteisten tunteiden sävyttämää ja arvostavaa, Ikävä ja loukkaava puhetyyli syövyttää parisuhdetta päivä päivältä. Vahvassa parisuhteessa kumpikaan ei kutista toisen persoonaa eikä myöskään liioittele sitä epärealistisesti, vaan tukee toisen kasvamista ja eteenpäin menemistä elämässä. Hyvässä suhteessa on tilaa kasvaa siksi ihmiseksi, joka haluat olla

Kokeile: Annatko itsellesi oikeuden sanoa ja tehdä parisuhteessa mitä huvittaa vai kannatko vastuun siitä, miten kohtelet toista? Pystytkö viestimään parisuhteessasi avoimesti, rehellisesti ja suoraan? Voiko kaikesta puhua, vai roikkuuko välillänne ääneen lausumattomia asioita?

4. Oma hyvinvointi

Suhde pysyy paremmassa hapessa, kun molemmat kantavat vastuun omasta psyykkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan- myös siitä, että oma energia riittää rakkaudesta, seksistä ja vapaa-ajasta nauttimiseen.

Kokeile: Älä anna töiden ja lastenhoidon imeä elämääsi kuiviin. Jos olet ylikuormittunut, pyydä läheisiltä apua elinvoimasi palauttamiseksi- vaikka se ei aina olekaan aivan helppoa ja yksinkertaista.

5. Hyvä stressinsietokyky

Parisuhdetyytyväisyyteen ja intohimon säilymiseen suhteessa vaikuttaa tutkitusti kummankin stresinsietokyky. Stressiä ei voi välttää, mutta olennaista onkin se, miten käsittelet sitä.

Kokeile: Pyritko stressaavasta ja kurjasta olotilasta aktiivisesti kohti hyvää oloa ja hyvien ratkaisujen löytämistä? Vai puratko stressin kumppanin ja lastesi niskaan?

6. Taito vahvistaa tunnesidettä

Parisuhteen pitäisi olla turvasatama, jossa voi olla luottavaisin mielin avoin, näyttää tunteensa ja myös riidellä, ilman pelkoa tuomituksi ja hylätyksi tulemisesta.

Kokeile: Tunneside vahvistuu jokapäiväisellä huomaavaisuudella, arvostavilla sanoilla ja hellyydellä.

7. Suhteellisuudentaju

On raskasta elää ihmisen kanssa, joka maalaa piruja nyrkkiin tai murehtii päiväkausia pikkuasioita.

Kokeile: Tykkäätkö olla draaman kuningatar tai kuningas? Paisutteletko pikkuasiat valtaviksi vai osaatko laittaa asiat oikeisiin  mittasuhteisiin?

8. Tahto tyydyttää toisen tarpeita

Niitä ovat myös hyväksynnän, arvostuksen ja läheisyyden elintärkeät perustarpeet. Vahvassa suhteessa molemmat osaavat yehdä kompromisseja ja muuttaa mieltään. Aina ei tarvitse olla se, joka on oikeassa.

Kokeile: Osaatko olla vastavuoroinen ja tehdä tasapuolisesti asioita toisen hyväksi? Autatko, kun toinen pyytää tukea ja apua? Onko molemmilla vapaus ja oikeus elää myös omaa elämäänsä, harrastaa ja nauttia?

9. Rakastamisen taito

Ei ole lainkaa itsenstäänselvyys, että kaikki ihmiset osaisivat rakastaa. Rakastamisen taito opitaan lapsuudessa. Jos lapsuus on ollut tavalla tai toisella tunneköyhä; rakkauden tunteminen ja osoittaminen voi olla yllättävän vaikeaa.

Kokeile: Opi olemaan sinut rakkauden kanssaja arvosta sitä tärkeänä elämänvomana. Rakastamisen taito voi opiskella läpi elämän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti