keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Talouden hallinta

Mä pystyn hyvin hallinta talouden . ostan aina viikon ruuat maanantaisin ja viikolla muut päivät jos tarvii jotain... mä mietin aina viikonloppuna mitä syö seuraavalla viiikolla ja miten pärjän sen viikon. Laitan tähän muutamman vinkin


15 vinkkiä oman talouden hallintaan


Kaiken kattava lista, jolla saat oman talouden kuriin.

Haluatko säästää rahaa? Mitä päivittäisiä tapoja sinulla on, jotka auttavat sinua saavuttamaan taloudelliset tavoitteesi?

Taloudellinen hyvinvointi syntyy jokapäiväisistä päätöksistä, aivan kuten fyysinen terveys. Samoin kuin liikunta ja terveellinen ruoka pitävät sinut terveenä, hyvät rahataidot auttavat pitämään talouden kurissa ja säästämään tulevaisuutta varten.

Kuluta vähemmän kuin tienaat

Et tule koskaan säästämään rahaa, jos sinulla on enemmän menoja kuin tuloja. Menojen seuranta onnistuu vanhanaikaisen Excel-taulukon avulla tai lataamalla älypyhelimeen taloussovelluksen.

Automatisoi säästöt ja laskut

Säästäminen kannattaa automatisoida ja ottaa tietty siivu pois palkasta heti, kun se ilmestyy tilille – eikä säästää vasta sitten, jos kuukauden lopussa tilillä on ”ylimääräistä rahaa”. Hyvä nyrkkisääntö on säästää 10–20 prosenttia palkasta. Myös laskujen maksaminen kannattaa automatisoida, jotta vältät maksuviivästykset.

Luo hätä- ja puskurirahasto

Oman talouden hyvinvointia turvataan säästöillä. Hätä- ja puskurirahaston perustaminen ja ylläpitäminen auttaa välttämään velkaa ja antaa turvaa yllättäviä menoja varten.

MAINOS

Budjetoi lisäkustannukset

Perusmenojen ja laskujen lisäksi kuukausibudjettiin kannattaa lisätä muut menot, sillä nämä kulut voivat kasvaa suureksi, jos niissä ei ole mitään suunnitelmallisuutta. Hemmotteletko itseäsi esimerkiksi take away -kahveilla tai tykkäätkö syödä viikonloppuisin perheesi kanssa ravintolassa?

Laita vakuutukset kuntoon

Tarkista, että perheen vakuutukset ovat ajan tasalla. Vakuutus tuo turvaa isomman vahingon sattuessa.

Aseta taloudellisia tavoitteita

Tarvitset lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita, joilla saat oman talouden kuriin, ja jotta tiedät mihin päivittäisiin rahatapoihin keskittyä ja mihin priorisoida rahankäyttösi.

Tarkista tavoitteet aika ajoin. Oletko edistynyt tai kohdannut jotain takaiskuja? Tämä auttaa sinua pysymään motivoituneena ja lopulta saavuttamaan asettamasi tavoitteet.

Maksa laskut ajoissa

Laskujen maksaminen ajoissa tuo mielenrauhaa. Tilien saldo kannattaa myös tarkistaa säännöllisin väliajoin, jotta vältät maksuviivästykset tai tilinylitykset.

Maksa velkaa pois, äläkä vain kasvata sitä

On mahdotonta luoda säästöjä ja rakentaa taloudellisesti varmaa tulevaisuutta, jos maksat jatkuvasti pois eilisen ostoksia. Lisää budjettiin varoja, joilla voit maksaa pois velkaa ja vältä uuden velan ottamista.

Sijoita itseesi

Paras sijoitus, jonka voit tehdä, on sijoittaa itseesi; taitoihisi ja nettovarallisuutesi parantamiseen. Etsi uusia tapoja lisätä tuloja tai hanki uusia taitoja tai koulutus, joilla voit lisätä ansaintamahdollisuuksiasi.

Laita rahasi kasvamaan

Säästöjä ei kannata laittaa tavalliselle tilille seisomaan – raha ei kasva pankkitilillä. Nyt on korkea aika opetella sijoittamaan.

Säästä eläkettä varten

Säästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain ja siitä kannattaa tehdä säännöllinen tapa. Selvitä, kuinka paljon pystyt säästämään ennen eläkkeelle siirtymistä ja tee sitä varten konkreettinen säästösuunnitelma.

Päätä itse, mihin rahasi menevät

Yritykset osaavat houkutella kuluttajat tuhlaamaan lisää rahaa ostoksiin. Opettele vastustamaan turhien heräteostosten tekoa ja varmista, että päätät itse mihin rahasi käytetään, eikä nokkelat markkinoijat.

Tee se itse

Mukavuus voi olla kallista. Jotkut palvelut ovat maksamisen arvoisia, jos ne tuovat kalenteriisi vapaata aikaa, mutta voit myös säästää tuntuvan määrän rahaa, jos teet ne itse.

Tee ostoslista ja pitäydy siinä

Kaupoissa pyöriminen voi johtaa ylenpalttiseen itsensä hemmotteluun. Varsinkin ruokakaupassa voi saada kulumaan huomaamattaan valtaisan määrän rahaa. Tee ostoslista ja pitäydy siinä.

Opettele parempia rahataitoja

Koemme kaikki taloudellisia takaiskuja ja meillä kaikilla on tapoja, jotka voivat estää meitä saavuttamasta taloudellisen potentiaalimme. Jos olet tosissasi vaurauden rakentamisessa ja taloudellisen hyvinvoinnin saavuttamisessa, sinun täytyy kouluttaa itseäsi ja olla tietoinen omista huonoista tavoista.

Loppujen lopuksi, jos sinulla ei ole aavistustakaan, miten toimit rahan kanssa tai mistä hyvät rahataidot koostuvat, olet hukassa. Aloita pienestä lukemalla taloutta käsitteleviä kirjoja sekä blogeja tai kuuntelemalla rahapodcasteja.



sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Työn ja lapsi arjen yhteen sovittaminen

 Mulla ei ole lapsia.. Enkä tiedä voinko koskaan saada lapsia.. En tiedä miten ne voi sovittaa yhteen

lauantai 23. tammikuuta 2021

Kuinka kerätä itsensä epäonnistumisen jälkeen?

Menin mokamaan mun ja miehen suhteen mun omalla käytöksellä ja huonolla puhetyylillä. Olen oman suhteeni pilannut. En ole tyytyväinen itseni mut yritän jotenkin kerätä itseni mut en vielä tiedä miten teen sen. Aina ei voi onnistua kaikessa  Aina ei voi olla täydellinen, mut virhettä voi oppia

Laitan tähän muutaman vinkin

 

Kärsitkö virheiden tekemisen pelosta? 5 keinoa selättää epäonnistumisen pelko

1. Tunne pelkosi

 Mieti ensin, miksi virheiden tekeminen tuntuu sinusta niin pelottavalta. Ehkä et oikeastaan edes pelkää epäonnistumista vaan siitä seuraavia tunteita, kuten häpeää.

Häpeä on hyvin myrkyllinen tunne, sillä sen sijaan, että se saisi ihmisen katumaan tekojaan tai tuntemaan niistä syyllisyyttä, se saa ihmisen tuntemaan itsensä huonoksi ja arvottomaksi.

Keskustelu luotettavan läheisen kanssa voi auttaa ymmärtämään, että epäonnistuminen ja siihen liittyvät tunteet ovat hyvin inhimillisiä ja että sinua rakastetaan, vaikka tekisitkin virheitä.

2. Pohdi mahdollisia lopputuloksi

Monet ihmiset pelkäävät epäonnistumista siksi, että he pelkäävät tuntematonta. Kun tuntemattomaan varautuu, tilanne muuttuu hallittavammaksi.

Seuraavan kerran, kun edessäsi on tilanne tai päätös, jossa pelkäät tekeväsi virheen, mieti sen erilaisia mahdollisia seurauksia. Jos onnistut, mitä silloin mahdollisesti voisi tapahtua? Tai jos jokin menee pieleen, olisiko kokemus maailmanloppu vai voisitko oppia siitä jotain tärkeää?

Voit myös laatia varasuunnitelman siltä varalta, etteivät asiat suju toivomallasi tavalla. Kun suunnitelma B on valmiina, uskallat todennäköisemmin tehdä rohkean päätöksen.

 3. Muuta ajattelutapaasi kolmen kysymyksen avulla

Sen sijaan, että epäonnistuminen olisi ahdistava ja pelottava mörkö, se voikin olla positiivinen juttu. Oman ajattelutavan kääntäminen myönteisemmäksi voi tuntua vaikealta tai teennäiseltä, mutta vähitellen voit oppia näkemään epäonnistumiset myös uusina mahdollisuuksina.

Kun epäonnistut, kysy itseltäsi kolme kysymystä:

  1. Mitä opin tästä tilanteesta?
  2. Kuinka tämä kokemus kasvatti minua?
  3. Mitkä kolme positiivista asiaa epäonnistumisesta seurasi?

Kysymykset auttavat pääsemään yli ikävistä tunteista ja ymmärtämään, että asioilla on aina kaksi puolta.

4. Laadi tavoitteesi uudestaan

 

On tavoitteestasi kiinni, voitko oikeastaan edes epäonnistua.

Kuvitellaan, että projektinasi on kasvimaan viljely. Sen sijaan, että tavoitteenasi olisi saada 50 kilon perunasato, parempi tavoite olisi se, että opit jotain uutta perunoiden menestyksekkäästä viljelystä.

Jälkimmäisessä tavoitteessa on hankala epäonnistua, koska jokainen voi aina oppia jotain uutta. Ja samalla, kun kehityt mestariviljelijäksi, voit silti saada 50 kilon perunasadon.

5. Hyväksy, että pelko on normaalia

 

Pelon tunteminen on inhimillistä ja normaalia. Se on myös merkki siitä, että oikeasti välität siitä, mitä teet. Sinun ei tarvitse työntää epäonnistumisen pelkoa pois, vaan voit sallia sen itsellesi.

Kun hyväksyt pelon tunteen ja uskallat kohdata pelottavan tilanteen, saatat samalla myös huomata, että vähitellen pelko alkaa laantua ja tilanne tuntua hallittavammalta. Ehkä sinun ei tarvitsekaan juosta karkuun?

Voit myös kokeilla harjoitusta:

Kun olet tilanteessa, jossa sinut valtaa epäonnistumisen pelko, istu alas kahden minuutin ajaksi ja keskity hengittämään syvään ja rauhallisesti. Huomaa, kuinka hengitys vähitellen vapauttaa kehosi jännityksistä.

Kun kaksi minuuttia on kulunut, pelkosi on mahdollisesi jo lieventynyt ja pystyt kohtaamaan haasteet huolettomammalla mielellä.

 

Oma suhde alkoholiin

Olen juonut alkoholia mutta sain siitä vaan pääsärkyn. On tästä nyt monta vuotta alkaa ku oltiin miehen kanssa karjurockissa, mä olin juonut vaan muutamman lonkeron niin pyöryi sinne niin en ole sen jälkeen pahemmin juonut. Sillon tällöin juon vaan yhden tai kaksi mut siihen se jääkin. Eli en juo paljoo alkoholia

keskiviikko 20. tammikuuta 2021

parisuhde eli mistä erottaa hyvän ja huono

Mulla on omassa suhteessa paljon ollut riitoja ja väkivaltaa mutta ei oo enää väkivaltaa, eikä ole pahemmin enää riitoja. Meillä molemmilla on omat työt mistä tykkää ja molemmat saa tehdä mitä haluaa. Mulla on tärkeää oma aika ja treenaminen sillon ku haluaa. Mies käy puntilla neljä päivää viikossa ja mä käyn kävelemässä tai teen kotitreeniä. Me ollaan samassa työpaikassa mut ei nähdä toisiamme paljoo töissä ku mulla on oma homma töissä ja mies tekee mitä tekee. Tällä hetkellä mulla on töissä pussitaminen ja se on kivaa. Mä tykkään ku saa tehdä töitä yksin. Kotona tykkään tehdä kotihommia ja konehommia.

 Suhteessa on hyvä puoli

Ei  tarvitse olla yksin . Mun mielestä suhteessa on hyvä olla vähän omaa aikaa ja yhdessä olo.  

Suhteen huono puoli 

Liian paljon riitaa ja mustasukkaisuus

Laitan tähän muutamman vinkin 

9 asiaa, jotka erottavat hyvät parisuhteet huonoista

Miksi jotkin parisuhteet romahtavat kuin korttitalo ja toiset taas ovat vahvoja kuin kivi? Tässä yhdeksän asiaa, jotka vahvasta suhteesta todennäköisesti löytyvät.

1. Itsenäisyys

Parisuhteessa on vaikeampi onnistua, jos käsitys itsestä ei ole vahva. Kuka minä olen? millainen minä olen? Olenko arvokas? Miten minua saa kohdella? Jos oma persoona ei ole vahva, itsetuntoa pönkitetään usein kumppanin persoonallisuuden piirteillä ja saavutuksilla: "Minun täytyy olla ihan hyvä tyyppi, koska olen saanut näim hauskan, hyvännäköisen ja menestyvän kumppanin". Tälläinen suhde on usein kuin korttitalo, huterasti ja heikoille perustalle rakennettu.

Kokeile: Suhteessa on helpompi olla avoin, luottavainen ja vahva, kun hyväksyy itsensä ja tuntee omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Tärkeää on myös se, että on itsenäistynyt omista vanhemmistaan ja sisaruksistaan. He ovat sinulle tärkeitä, mutta itsetuntosi ja elämän valintasi eivät ole riippuvaisia siitä, mitä he sinulle sanovat.¨

2. Yhteenkuuluvuus

Parisuhde tuskin voi hyvin, ellei molemmilla ole tunnetta yhteenkuuluvuudesta. Vahvassa parisuhteessa molemmillaon omat tunteet, eikä pari tempaudu toistensa huonojen fiilisten vietäväksi. Vaikka tunteet tarttuvat aina jonkin verran, vahva aikuinen osaa vetää rajan omien ja toisen ihmisen tunteiden välille.

Kokeile: Olemme itsenäisiä, mutta kuulumme yhteen ja pidämme toistemme puolia. Kumpikaan ei kuvittele omistavansa toista tai voivansa määrätä, miten toisen pitää elämänsä elää.

3. Avoimuus ja arvostavat sanat

Kaikissa ihmissuhteissa valtaosan kommunikoinnista pitäisi olla myönteisten tunteiden sävyttämää ja arvostavaa, Ikävä ja loukkaava puhetyyli syövyttää parisuhdetta päivä päivältä. Vahvassa parisuhteessa kumpikaan ei kutista toisen persoonaa eikä myöskään liioittele sitä epärealistisesti, vaan tukee toisen kasvamista ja eteenpäin menemistä elämässä. Hyvässä suhteessa on tilaa kasvaa siksi ihmiseksi, joka haluat olla

Kokeile: Annatko itsellesi oikeuden sanoa ja tehdä parisuhteessa mitä huvittaa vai kannatko vastuun siitä, miten kohtelet toista? Pystytkö viestimään parisuhteessasi avoimesti, rehellisesti ja suoraan? Voiko kaikesta puhua, vai roikkuuko välillänne ääneen lausumattomia asioita?

4. Oma hyvinvointi

Suhde pysyy paremmassa hapessa, kun molemmat kantavat vastuun omasta psyykkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan- myös siitä, että oma energia riittää rakkaudesta, seksistä ja vapaa-ajasta nauttimiseen.

Kokeile: Älä anna töiden ja lastenhoidon imeä elämääsi kuiviin. Jos olet ylikuormittunut, pyydä läheisiltä apua elinvoimasi palauttamiseksi- vaikka se ei aina olekaan aivan helppoa ja yksinkertaista.

5. Hyvä stressinsietokyky

Parisuhdetyytyväisyyteen ja intohimon säilymiseen suhteessa vaikuttaa tutkitusti kummankin stresinsietokyky. Stressiä ei voi välttää, mutta olennaista onkin se, miten käsittelet sitä.

Kokeile: Pyritko stressaavasta ja kurjasta olotilasta aktiivisesti kohti hyvää oloa ja hyvien ratkaisujen löytämistä? Vai puratko stressin kumppanin ja lastesi niskaan?

6. Taito vahvistaa tunnesidettä

Parisuhteen pitäisi olla turvasatama, jossa voi olla luottavaisin mielin avoin, näyttää tunteensa ja myös riidellä, ilman pelkoa tuomituksi ja hylätyksi tulemisesta.

Kokeile: Tunneside vahvistuu jokapäiväisellä huomaavaisuudella, arvostavilla sanoilla ja hellyydellä.

7. Suhteellisuudentaju

On raskasta elää ihmisen kanssa, joka maalaa piruja nyrkkiin tai murehtii päiväkausia pikkuasioita.

Kokeile: Tykkäätkö olla draaman kuningatar tai kuningas? Paisutteletko pikkuasiat valtaviksi vai osaatko laittaa asiat oikeisiin  mittasuhteisiin?

8. Tahto tyydyttää toisen tarpeita

Niitä ovat myös hyväksynnän, arvostuksen ja läheisyyden elintärkeät perustarpeet. Vahvassa suhteessa molemmat osaavat yehdä kompromisseja ja muuttaa mieltään. Aina ei tarvitse olla se, joka on oikeassa.

Kokeile: Osaatko olla vastavuoroinen ja tehdä tasapuolisesti asioita toisen hyväksi? Autatko, kun toinen pyytää tukea ja apua? Onko molemmilla vapaus ja oikeus elää myös omaa elämäänsä, harrastaa ja nauttia?

9. Rakastamisen taito

Ei ole lainkaa itsenstäänselvyys, että kaikki ihmiset osaisivat rakastaa. Rakastamisen taito opitaan lapsuudessa. Jos lapsuus on ollut tavalla tai toisella tunneköyhä; rakkauden tunteminen ja osoittaminen voi olla yllättävän vaikeaa.

Kokeile: Opi olemaan sinut rakkauden kanssaja arvosta sitä tärkeänä elämänvomana. Rakastamisen taito voi opiskella läpi elämän.


sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Mistä saada positiivisuutta negatiivisuuden keskellä?

 Mä saan posiivisuutta negatiivisuuden keskellä leipomista ja musiikin kuuntelusta. Mulla negatiivisuut tulee haukkumista. Mä en tykkää haukkumista ja enkä kiusamista....Laitan tähän muutamman vinkin miten voi toimia.

Moni jää miettimään,mistä positiivisen ja negatiivisen ajattelutavan erottaa- olenko minä positiivinen ja negatiivinen ihminen?

Mieti näitä kysymyksiä,ennen kuin luet, miten positiivisen ja negatiivisen ihmisen näkemykset eroavat. kumpi vaihtoehto kuvastaa sinua enemmän?

1. Miten suhtaudut epäonnistumisen?

Positiivinen ihminen näkee epäonnitumiset mahdollisuutena. Epäonnistuminen on osa oppimisprosessia, joka antaa myös eväät ja tietotaitoa siihen, miten voisi toimia tulevaisuudessa paremmin. Positiivinen ihminen ajattelee, että epäonnituminen on normaali tapahtuma, eikä mitään, mikä määrittäisi ihmistä.

Negatiivinen ihminen puolestaan kokee epäonnitumisen raastavana, häpeällisenä kokemuksena ja kokee, että se kertoo hänestä itsestään:jos hän epäonnistuu, sehän tietenkin tarkoittaa, että hän on epäonnnistunut ihminen. Epäonnnistuminen lamauttaa.

2. Rankat ja vaikeat ajat uhka vai mahdollisuus?

Positiivisesti ajatteleva ihminen pitää haasteista. Hän kokee, että vaikeat ajat kuuluvat elämään, ja ne tulee kohdata rohkeasti. Vaikeudet kasvattavat luonnetta ja antavat elämänkokemusta. Positiivinen ihminen uskoo siihen,että kaikesta selviää- ja hän pyrkii selviämään.

Negatiivinen ihminen puolestaan pelkää vastoinkäymisiä, sillä ne muistuttavat epäonnistumisesta. Rankat ajat sekä koettelemukset kauhistuvat, sillä negatiivinen ihminen ajattelee, ettei niistä kuitenkaa selviä. Hänellä on pessimistinen asennne jo alusta alkaen.

3. Louvutatko helposti?

Positiivinen asenne näkyy usein siinä, että ihminen pyrkii aina tekemään parhaansa tai ylittämään itsensä. He ymmärtävät, ettei kaikkea voi kontrolloida, mutta aina voi pyrkiä antamaan kaikkensa.

negatiivinen asenne näkyy puolestaan toiveena siitä, että"asiat vain tapahtuvat jos ovat tapahtuakseen"- ja jos jokin ei heti onnistu, se on syy heittää hanskat nurkkaan ja louvuttaa. Negatiivinen ihminen ajattelee, ettei mikään kuitenkaa onnistu, eikä siksi kannata edes yrittää.

4. Miltä muiden ihmisten menestyminen tuntuu?

Positiivinen ihminen ihailee muita ihmisiä ympärillään, arvostaa heitä ja iloitsee heidän puolestaan, kun he menestyvät tai onnistuvat jossakin. Posiivinen ihminen osaa olla aidosti onnellinen toisten puolesta.

Negatiivinen ihminen kokee puolestaan kateutta ja uhkaa, jos joku muu menestyy tai kokee onnea. Negatiivinen ihminen kuvitttelee, että toisen onnistuminen on ikään kuin pois häneltä ja se korostaa hänen huonommuuttaan. Jos toinen onnistuu, se tarkoittaa, että hän itse on epäonnistunut. Toisen onni on häneltä pois.

5. Miten suhtaudut palautteeseen?

Positiivinen ihminen arvostaa ja janoaa palautetta. Koska he haluavat tehdä aina parhaansa eivätkä pelkää epäonnistumisia, palautw on heidän mielestään kullanarvoista, jonka kautta voi oppia lisää:

Negatiivinen ihminen pelkää palautetta, sillä hänen korvissaan kyse on kritiikistä, ja kritiikki on hänen mielestään kiusantekoa tai todistelua siitä, että hän olisi epäonnistunut yksilö.

6. Mihin asioihin voi mielestäsi vaikuttaa?

Positiivisuus näkyy usein siinä, että keskittyy niihin asioihin, joihin oikeasti pystyy vaikuttamaan. Positiivinen ihminen uskoo siihen, että onnellisuus lähtee omasta itsestään ja siihen tulee pyrkiä- ja sen eteenpäin pitää tehdä töitäkin. Positiivinen ihminen uskoo, että asenteella on väliä.

Negatiivinen ihminen puolestaan jää pyörimään asioihin, joihin hän ei voi vaikuttaa: menneisiin, vanhoihin keskusteluihin, vanhoihin virheisiin. Negatiivinen ihminen suhtautuuu pelokkaasti tulevaan.

7. Voiko ihminen mielestäsi muuttua?

Positiivinen ihminen haluaa uskoa ihmisistä hyvää. Hän uskoo, että ainoa asia, joka ei koskaan muutu, on muutos itse. Positiivinen ihminen ajattelee, että hän voi muuttaa itseään ja muutkin ihmiset voivat muuttua, jos he sitä todella haluavat. 

Negatiivinen ihminen puolestaan ajattelee, että ihmiset ovat mitä ovat: miksi edes yrittää muuttua, kun ei niin kuitenkaan tapahdu? Negatiivinen ihminen  saattaa olla myös tuomitseva: jos hän on päättänyt leimata mielessään jonkun ihmisen, hän myös pitää kiinni kynsin ja hampain ennakkoasenteestaan.

8. Miten suhtaudut uuden oppimiseen?

Positiivinen ihminen rakastaa uuden oppimista. Hänen myös uskoo kehitykseen ja muutokseen, ja ymmärtää, että se mikä toimi 10 vuotta sitten, ei välttämättä toimi tänä päivänä.

Negatiivinen ihminen puolestaan uskoo usein osaavansa ja tietävänsä kaiken, eikä halua sisäistää uutta informaatiota, jos se ei tue hänen omaa ajatusmaailmaansa. Hän ei hevillä välitä siitä,mikä on oikein, vaan enemmän siitä, kuka on oikeassa.

9. Onko sinulla unelmia?

Positiivinen ihminen uskaltaa rikkoa omia rajojaan ja unelmoi. Hän myös tekee töitä saavuttaakseen unelmansa.

Negatiivinen ihminen ei halua nähdä tulevaan, ja pyrkii usein myös lyttäämään muiden haaveita.

10. Mihin sävyyn puhut toisista ihmisistä?

Positiivinen ihminen puhuu muista hyvää, kun he eivät ole paikalla.

Negatiivinen ihminen puhuu muista pahaa, kun he eivät ole paikalla, jotta hän tuntisi olonsa paremmaksi.

11. Olet itsesi paras ystävä tai pahin vihollinen?

Positiivinen ihminen pyrkii puhumaan itselleen kannustavaan sävyyn,Omat pelot ja ajatukset eivät saa toimia tehokkuuden tiellä, eikä itsensä haukkuminen auta mitään- se vain pahentaa tilannetta. Positiivinen ihminen on myös realistinen ja eteenpäin pyrkivä.

Negatiivisuuteen taipuvainen ihminen on useimmiten itsensä pahin vihollinen ja haukkuja. Hänen on vaikea nähdä ympärillään mitään positiivista, ja hän ruokkii negatiivisuutta sekä itsessään että muissa ihmisissä.

12. Mitä kehonkielesi viestittää?

Positiivinen ihminen suhtautuu kehoonsa kunnioittavasti ja kantaa itsensä ylpeänä. Hän myös kiinnittää huomiota kehonkieleen ja kasvojen ilmeisiin ja pyrkii osoittamaan kehonkielellään positiivista asennetta. Hän hymyilee ja katsoo silmiin.

Negatiivinen ihminen saattaa vaikuttaa ulospäinkin raskaalta. Hartiat ja pää ovat lysyssä, katse on usein maassa. Hänestä saattaa saada äkkiseltään kuvan, että hän on vihainen,  surullinen tai välinpitämätön.

13. Miten suhtaudut tiimityöskentelyyn?

Positiivinen asenne istuu loistavasti tiimityöhön. Positiivinen ihminen on innostava tiimipelaaja, joka ottaa muut huomioon.

Tiimityöskentely voi puolestaa olla epävarmalle, perusnegatiiviselle ihmiselle vaikeaa, sillä hän ei koe pärjäävänsä muiden ihmisten keskellä. Hänellä voi olla"mitäs minä sanoin"- asenne.

14. Oletko kiitollinen?

Positiivisuus näkyy usein kiitollisuutena. Positiivinen ihminen pyrkii olemaan aidosti onnellinen eikä ota mitään itsestäänselvyytenä. Onnellisuuden voi ansaita tai siihen pitää pyrkiä

Negatiivisuus näkyy epäkiitollisuutena sekä itseään että muita kohtaan. Negatiivinenen ihminen ei näe hopeareunusta yhdessäkään pilvenhattarassa.

15. Miten kehut muita- tai itseäsi?

Positiivinen ihminen jakaa positiivisuutta ympärilleen, jopa huomaamattaan. Hän ottaa muut ihmiset huomioon ja kehuu muita autenttisesti, pakottamatta.

Negatiivinen ihmisen on vaikea antaa kehuja ihmisille: hän saattaa pitää toisten ihmisten toimintaa itsestäänselvyytenä. Miksi kiittää kumppania, kun hän laittoi astiat pesukoneeseen? Sehän on aivan normaalia toimintaa. Kyse ei kuitenkaa ole kehumisesta, vaan toisen ihmisen huomioimisesta.¨

Jos huomaat olevasi enemmän negatiivisuuteen taipuvainen ihminen, mieti, voisiko kyse olla masennuksen oireista. Onko olosi toivoton ja voimaton? Negatiivinen asenne voi viedä voimia sekä sinulta että läheisiltäsi. Uskalla kääntyä ammatti-ihmisen puoleen, jos koet olosi tukalaksi, ja ne asiat, joista sait ennen mielihyvää, eivät tunnu enää miltään eikä tulevaisuus näytä lainkaa lupaavalta.


perjantai 15. tammikuuta 2021

itsensä hyväksyminen

Mulla on vaikea hyväksyä itsestäni. Tuntuu välillä et en riitä tälläisenä olen. Mua on haukuttu aika paljon ku olen läski. Se ku mua haukutaan niin se sattuu aika paljon. Olen yritänyt hyväksyä itseni sellainen kun olen mut se on vaikeaa. Mä välillä vertaan itseäni muuhuin. Mulla välillä menee hermot siihen ku mua haukutaan. Laitan tähän muutamman vinkin

Huomaatko vertailevasi itseäsi jatkuvasti toisiin? löydätkö itsesi moittimasta omaa olemustasi,luonnettasi tai muuten vain voivottelemasta omaa tilannettasi? Nyt kannattaa ottaa uusi suunta ja ryhtyä toimeen.

1. Unohda menneet 

Jokainen meistä on jossakin vaiheessa elämäänsä katunut jotakin tehtyä tai harmitellut sellaista, jota ei saanut aikaiseksi. Mennyttä on turhaa katua loputtomiin. Ota uusi asenne,käy tarvittaessa läpi menneet ja siirry sen jälkeen eteenpäin. Käännä elämässäsi uusi sivu ja jätä huomiotta aiemmat mokat

2. Keskity hyvään

Pohdi elämääsi ja listaa ne asiat,joissa koet onnistuneesi. Kiinnitä huomio onnistumisiin ja hyviin kokemuksiin. Tulet huomaamaan,että uusi asenne auttaa. Ne asiat, joihin kiinnität huomiosi, alkavat lisääntyä elämässäsi. Kirjaa onnistumiset ja mukavat tapahtumat vaikkapa kalenteriisi. Heikolla hetkellä onnistumiset kantavat.

3. Lopeta vertailu

Jos olet ajatellut, että ystävät ja tuttavat menestyvät kaikessa mihin ryhtyvät, kannattaa unohtaa vertailu ja keskittyä oman elämän asioihin. Kun keskität huomiosi itsesi kehittämiseen, se lisää hyvinvointia ja tyytyväisyyttä itseesi. Mikään ei tule ilmaiseksi, vaan sinun on itse haluttava muutosta. Olipa tavoitteesi esimerkiksi opinnot, uusi ihmissuhde tai painonpudotus, kiinnitä huomio arjen pieniin valintoihin, jotka vievät sinua lähemmäksi tavoitettasi.

4. Hyväksy keskeneräisyys

Kukaan ei ole täydellinen, aina löytyy kehitettävää. Aina voit tehdä asiat perusteellisemmin, paremmin ja tarkemmin. Sinun kannattaa hyväksyä keskeneräisyys, se helpottaa. Itsensä kehittäminen on hyvä asia, kunhan muistat kohtuuden. Jokaisella Ihmisellä on omat vahvuutensa, mutta myös kehittämisen kohteensa. Jokainen on hyvä jossakin.

5. Arvosta itseäsi

Itsensö arvostaminen ja hyväksyminen liittyvät toisiinsa. Kun arvostat itseäsi, tulet luontaisesti valinneeksi sellaisia asioita, jotka auttavat sinua voimaan hyvin. Tällöin otat itse vastuun elämästäsi. Itsensä kunnioittaminen ja tyytyväisyys näkyy myös ulospäin. Kun annat arvon omillle ominaisuuksillesi, toistenkin on helpompaa suhtautua sinuun. Kiitä itseäsi. Olet tehnyt parhaasi.

tiistai 12. tammikuuta 2021

Minun lapsuuteni

Minä synnyin vuonna 1995. olin vähälla kuolla ku olin pieni, mulla olin mahaportin ahtauma mutta onneksi pääsin leikkaukseen. Olin aika paljon papan ja mamman tyttö. Olin papan mukana hallissa ja menin vaateet päällä kylpyyn en jaksanut odottaa et mun riisutaan ja pappa kysyi mammalta ja mun äidiltä Missä jenna on? vaikka näki mut koko ajan. pappa kuoli ku olin kolme vuotias, multa meni puhe paino ja pituus. Sen jälkeen ku pappa kuoli niin olin ihan mamman tyttö. Olin mamman luona yötä ja mamma teki aina hyvää ruokaa. Käytiin mamman kanssa kaupassa. Tästä ei ole montaa vuotta aika kun menetin mamman. Mulla on yhdestänksen serkkua tädin puolelta kuusi ja eno puolelta kolme. Mä en koskaan nähnyt omaa isää ja en kerkinyt edes tutustumaan häneen. Olin pitkään  äitin ainoa lapsi mut onneksi se asia muutui 2004 ku musta tulin ekan kerran isosisko. Mulla ja mun pikkuveljellä on ollut paljon riitaa. Olen myös ollut rippikoulussa ja siellä oli kivaa. Muutin pois kotolta 2014 ja muutin lokalahdelle miehen mukana. Lokalahdella on kiva asua pieni paikka. Mun pikkuveli on ollut meillä yötä ja ollaan ollut hevostallilla ja kävelemässä. Nykyään mulla on kaksi pikkuveljeä ja musta tuli toisen kerran isosisko 2020. Mä täytän tänä vuonna 26.v, vanhin pikkuveli täyttää tänä vuonna 17.v ja nuorin pikkuveli täyttää tässä kuussa 1.v.

lauantai 9. tammikuuta 2021

kesäunelmia

Olen suunnitelut jo kesän et niin pyöräilyä kävely gillamista lukemista pikkuveljen synntärit ja kotitreeni siitä on mun kesä tehty

torstai 7. tammikuuta 2021

Mitä muutoksia olen huomannut itsestäni elämäntapamuutos päätöksen tehtyäsi

 Olen tehnyt päätöksiä et ei paljoo herkkuja ja on huomasti paljon parempi olla itseni kanssa ku ei syö herkkuja pahemmin

Olen myös vähentänyt kahvin juontia

maanantai 4. tammikuuta 2021

etsin uutta sohvaa,minkälaisen haluan ja tykkäänkö sisustaa

 Ollaan muutamassa miehen kanssa erilleen ja kaikki nykyiset huonekalut ovat hänen...niin mun täytyy hankkia omat huonekalut ja kaikki muutkin...Tykkään sisustaa kotia ja otin kuvia millaisia huonekaluja itse haluan. Laitan nyt tähän muutamia kuvia millaisia hankin. Katoin myös verhoja lakana ja pussilakanat.